Autismiystävälliset ohjeet

Sivun sisältö


  1. Studion sijainti ja studiolle saapuminen
  2. Kuvaustilanne ja siihen liittyvät aistiärsykkeet
  3. Kuvausten varaaminen, kuvaukset ja mitä tapahtuu kuvausten jälkeen
  4. Kuvaajat
  5. Palautelomake


Studiolle saapuminen ja fyysiset esteet


Tässä osiossa kerrotaan studiolle saapumisesta ja studiotiloista

Saapuminen


Osoite: Hämeenkatu 28 F

Talon edessä Fölin pysäkit nimeltä "Kaskenkatu", 220 (bussit keskustan suunnasta) ja 279 (bussit Kupittaan aseman suunnasta)

Erillistalomme on kuvassa keskellä.

Sisäänkäynti


Arkisin 8-16/17 kulku oikeanpuoleisesta portista ihan talon vierestä. Muina aikoina vasemmalta taloyhtiön pääportista, jonka avaamme sisäpuolelta sovitusti.

Kulku oikeanpuoleisesta portista


Mikäli oikeanpuoleinen portti on auki, sisäänkäynti löytyy oikealta kulman takaa. Meillä ei ainakaan toistaiseksi ole ovikelloa, joten koputathan kuuluvasti!

Kulku pääportista


Jos "meidän" portti on kiinni, kulku tapahtuu vasemmanpuoleisesta, isommasta portista. Emme saa luovuttaa koodia ulkopuolisille, joten tulemme hakemaan sinut portilta. Soita / laita viestiä, kun pääset perille. Mikäli portti sattuu olemaan auki, talomme löytyy pihan oikeasta laidasta, kulku sisäpihan parkkialueen läpi.

Studion sisäänkäynti


Sisäänkäynnillä on korkeahko porras. Studiolla ei ole ovikelloa, joten koputa kuuluvasti. Voit myös laittaa meille viestin, että olet tulossa ja olemme sinua ovella vastassa. Ovet aukeavat oikealle ja ulko-ovi on raskas.

Ramppi


Ilmoitathan etukäteen, mikäli tarvitset rampin sisäänkäynnille, niin laitamme kaiken valmiiksi! Rampin leveys on 76 cm, oviaukon leveys 96 cm. Olohuoneeseen oviaukon leveys on 84 cm, 5 cm korkea kynnys on porrastettu.

WC-tilat


Studiolla on pieni kylpyhuone/wc. Se löytyy eteisestä. Kylpyhuoneen ovessa on kuva mustekalasta. Valokatkaisija sijaitsee wc:n ulkopuolella oven vasemmalla puolella aivan nurkassa. Tilassa ei käytetä hajusteita tai ilmanraikastamia. WC:n valaistus on kirkas. WC:n kynnykselle on mahdollista laittaa kuminen ramppi.

Studiotilat


Studiotilan sisustus vaihtelee riippuen kuvausten luonteesta. Tilassa on aina sohva ja muita tuoleja. Tämän lisäksi studiossa voi olla valmiina kuvaustausta. Kaikkia huonekaluja liikutellaan kuvausten aikana. Tämän tekee kuvaaja. Sinulle osoitetaan aina erikseen oma tuoli/paikka, jonne voit laittaa omat tavarasi. Studiolla on aina tarjolla vettä (lasi ja kannu). Jos haluat juoda mieluummin mukista, niin kerro se kuvaajalle.

(Kuva on esimerkki yhdestä mahdollisesta kuvaustilanteesta.)

Kuvaustilanne ja aistiärsykkeet


Tässä osiossa kerrotaan kuvaustilanteesta, siihen liittyvistä aistiärsykkeistä sekä vuorovaikutuksesta kuvaajien kanssa

Studion äänet


Studiolle kuuluu vanhoissa kadunvarsitaloissa tyypillisesti kuuluvia ääniä. Studiolla on käytössä kaiutin. Voit valita kuvausten äänimaailman. Kuvauksissa voidaan olla kuuntelematta musiikkia, kuunnella valitsemaasi musiikkia tai muita sinulle sopivia ääniä (esimerkiksi sateenropina tms.).

Kuvausten alussa sovimme kanssasi, miten tilanteessa puhutaan. Kuvausten aikana on välttämätöntä puhua jonkin verran, mutta jos et halua muuten keskustella, niin se sopii hyvin.

Kamerat pitävät jonkin verran ääntä. Kameran suljinääni on vastaava kuin kuulakärkikynän kliksuttelusta lähtevä ääni. Jos kuvataan salamalla, niin salamavalosta lähtee myös pehmeä ja hieman paukahtava ääni. Tämä ääni ei ole kova. Jatkuvalla valolla kuvattaessa kuvausvaloista lähtee hyvin hiljainen huriseva ääni. Jos äänet tuntuvat ikäviltä, voidaan kuvaukset hoitaa myös täysin luonnonvalolla. Tällöin kuvaukset tulee varata sellaiseen kellonaikaan, että luonnonvaloa on.


Valot ja studion valaistus


Kuvaustilanteessa studiotilassa ei ole kattovaloja tai jalkalamppuja päällä. Säästä riippuen tila voi olla pehmeän hämärä, neutraali tai kirkkaassa auringonvalossa kylpevä.

Jos kirkkaat ja erityisesti välkkyvät valot ovat sinusta ikäviä, niin kuvaukset voidaan tehdä myös ilman salamavaloja tai lisävaloja. Tällöin kuvaukset tulee varata sellaiseen aikaan, että luonnonvalo riittää kuvaamiseen. Kuvaajat osaavat kertoa sinulle sopivan ajan varauksen yhteydessä.

Salamavaloilla kuvatessa studiotila valaistuu hetkeksi voimakkaasti. Salamavaloihin tai lisävaloihin ei kannata katsoa suoraan. Lisävaloilla tai salamalla kuvatessa valot sijoitetaan usein siten, että ne eivät osu suoraan kuvattavan silmiin. Valo on kuitenkin kova ja kirkas, joten se saattaa ärsyttää helposti.

Jos sinulla on epileptisiä oireita tai epilepsia, niin kerro jo varaustilanteessa tästä. Emme kuvaa valoilla, salamalla tai käsisalamalla henkilöitä, joilla on valoherkkä epilepsia. Sama koskee myös valoherkkää migreeniä sairastavia.

Tuoksut

Kuvaajat eivät käytä hajusteita tai voimakkaan hajuisia tuotteita. Kuvaustilassa ei ole käytössä ilmanraikastimia tai muita hajusteita (suitsukkeet tms.). Toivomme, että kuvattavaksi tuleva ei myöskään käytä voimakkaita hajusteita


Avustajat

Voit tulla kuvauksiin avustajan tai esimerkiksi avustajakoiran kanssa. Voit ottaa mukaan lemmikkisi, jos haluat. Voit ottaa kuvauksiin mukaan myös ystävän tai läheisen. Emme kysele avustajakortteja. 


Rauhoittuminen

Kuvaustilanteessa on aina mahdollista pitää tauko. Sinulle voidaan osoittaa erillinen rauhallinen tila latautumiseen. Kuvaustilanne on kokonaisuudessaan rauhallinen. Kuvauksissa ei ole koskaan kiire.


Pukeutuminen ja valmistautuminen

Vaatteiden vaihtoon on varattuna rauhallinen ja yksityinen tila, jossa on tuoli vaihtovaatteita varten. Tilan ovet saa suljettua. Jos haluat laittautua paikan päällä studiolla, se onnistuu hyvin. Kerro tästä varausta tehdessäsi, niin osaamme varata riittävästi aikaa valmistautumista varten.


Muuta huomioitavaa

Studio sijaitsee aivan kadun varressa ja ohiajavat isot autot (linja- ja kuorma-autot) tärisyttävät taloa jonkin verran. Se voi tuntua aluksi oudolta. Jos tämä häiritsee sinua, niin kuvaukset voidaan varata pahimpien ruuhka-aikojen ulkopuolelle tai etsiä sinulle paremmin sopiva kuvaustila.


Kuvausten varaaminen, kuvaukset ja kuvausten jälkeen


Tässä osiossa kerrotaan miten varaat kuvaukset, millaista kuvauksissa on ja mitä tapahtuu kuvausten jälkeen

Kuvausten varaaminen


Voit varata kuvaukset tämän lomakkeen kautta. Kerro viestissä millaiset kuvaukset haluat (esimerkiksi:henkilökuva, potretti, lemmikkikuvaus, henkilöstökuva, perhekuvaus, ystäväkuvaus, tuotekuvaus). Kerro viestissä myös, milloin kuvaukset sopivat sinulle. Voit ilmoittaa useamman päivän ja kellonajan. Viestiin voit kirjoittaa myös toiveistasi kuvien ja kuvauksien suhteen: haluatko rentoja kuvia vai asiallisia; onko sinulla erityistarpeita kuvaustilanteen suhteen tai mihin tarkoitukseen kuvia haluat. 


Sonja tai Tinksu vastaa viestiisi. Vastaaminen tapahtuu usein muutaman päivän sisällä. Kuvaajat kysyvät sinulta vastausviestissä tarkentavia kysymyksiä ja sopivat kuvausajan kanssasi. Vastausviestissä on mukana myös kuvausohjeet. Tutustu viestiin rauhassa ja ilmoita sen jälkeen varaavasi kuvaukset. Tämän jälkeen sinulle lähetetään kuvaussopimus. Se tulee SignHero-palvelun kautta. Palvelu ohjaa sinut tutustumaan sopimukseen ja allekirjoittamaan sen. Muista ladata sopimus omalle koneellesi. Kun sopimus on allekirjoitettu, on kaikki valmista. Kuvaaja lähettää sinulle varausmaksulaskun (kuvausmaksu). Sen maksaminen vahvistaa varauksen. Voit lähettää kuvaajalle referenssikuvia esimerkiksi Pinterestin kautta tai tekemällä mallikuvakansion Driveen ja jakamalla sen kuvaajalle. Näitä mallikuvia käytetään kuvauksissa ohjeellisesti, mutta niitä ei ole tarkoitus toistaa samanlaisena. 

Kuvausten kulku


Kun tulet studiolle, kuvaaja ottaa sinut vastaan. Alussa kuvaaja haluaa jutella kanssasi kuvauksista ja kertoo kuvausten turvallisen tilan periaatteista. Tässä kohtaa voit kertoa, jos sinulla on jotain erityistarpeita kuvausten suhteen. Saat käyttää rauhassa aikaa tilaan tutustumiseen ja rauhoittumiseen. Kuvauksia ei ole pakko aloittaa heti.


Kun kuvaukset alkavat, kuvaaja antaa sinulle sanallisia ohjeita. Kuvaaja ja/tai mallinohjaaja näyttää sinulle myös erilaisia poseerauksia ja tapoja olla kameran edessä. Jos jokin asia tuntuu sinusta vaikealta tai et halua tehdä sitä, sen voi sanoa kuvaajalle. Kuvausten aikana kuvataan vähintään kolmessa erilaisessa setissä. Setillä tarkoitetaan taustan ja paikan yhdistelmää esimerkiksi: tuoli ja tausta tai ikkunalauta, jolla istua. Voit kuvausten aikana vaihtaa asuja, jos haluat. Kuvaukset voidaan tehdä myös niin, että et vaihda asua. 


Kuvaukset kestävät yleensä noin 1 ½ – 2 tuntia. Alussa jokainen kuvattava jännittää, mutta kameraan tottuu aika nopeasti. Kuvaaja liikkuu paljon kuvausten aikana ja hakee erilaisia kuvakulmia sekä sommitteluja kuviin. Kuvaukset päättyvät yhteisestä sopimuksesta eli kun kummallakin (kuvaajalla ja kuvattavalla) on sellainen olo, että nyt on kuvattu riittävästi. Kuvausten jälkeen voit jäädä rauhassa pakkaamaan tavarasi ja rauhoittua ennen lähtöä. Lähtiessäsi kuvaaja kertoo sinulle vielä, milloin saat valintagallerian.

Kuvausten jälkeen


Saat valintagallerialinkin ja salasanan sähköpostiisi noin viikon kuluttua kuvauksista. Kuvausmaksuun sisältyy sopimuksessa ilmoitettu määrä kuvia. Tämän lisäksi sinun on mahdollista ostaa lisäkuvia erillisen hinnaston mukaan. Lisäkuvahinnasto lähetetään sinulle sähköpostitse. Sinulla on kaksi viikkoa aikaa tehdä kuvavalinnat. Valinnat tehdään valintagalleria-alustalla. Valintagalleriasivuston nimi on Pixieset. Sivusto antaa sinulle ohjeet siitä, miten kuvavalinnat tehdään. Kun olet tehnyt kuvavalinnat, ilmoita siitä kuvaajalle.


Kun kuvaaja on saanut kuvavalintasi, kuvat valmistuvat noin kahden viikon kuluessa. Jos olet ostanut lisäkuvia, saat laskun hetimiten valintojen jälkeen. Kuvaaja toimittaa valmiit kuvat sinulle samaan galleriaan. Kaikki valitsemasi kuvat toimitetaan täysi- ja nettikokoisina versioina sekä mustavalko- ja värikuvina. Kun kuvat ovat valmiit, kuvaaja ilmoittaa sinulle ja voit käydä lataamassa kuvat omille laitteillesi. Kuvagalleria on voimassa kuuden kuukauden ajan. Ennen kuvien julkaisua tarkista vielä, mitä kuvaussopimuksessa sanotaan kuvien julkaisemisesta. 


Valokuvaajat


Studiolla työskentelee kaksi valokuvaajaa: Sonja Siikanen ja Tinksu Wessman. Useimmissa kuvauksissa molemmat kuvaajat ovat paikalla, vaikka vain toinen kuvaisi sinut. Tällaisessa tilanteessa vapaana oleva kuvaaja voi toimia mallinohjaajana tai olla poissa kuvaustilanteesta tarpeidesi mukaan. Meiltä kummaltakin voit kysyä apua tai neuvoa kuvaustilanteessa. Meitä voit kutsua nimillä Sonja ja Tinksu. 

Kuvaajien esittelyt

Sonja Siikanen

“Olen Sonja Siikanen ja voit kutsua minua nimellä Sonja. Teen sekä valokuvausta että mallinohjausta yrityksessämme.”

01 / 02

Alla olevalla lomakkeella voit antaa parannusehdotuksia näihin ohjeisiin

Kirjoita tähän nimesi tai nimimerkkisi

Kirjoita tähän sähköpostiosoitteesi, jos haluat että vastaamme parannusehdotuksiisi

Kerro meille miten näitä ohjeita voi parantaa tai selkeyttää.