Miten kaikki alkoi?


Perustimme Sapfografin joulukuussa 2019. Olimme työskennelleet yhdessä tässä vaiheessa yli vuoden. Pääsääntöisesti Sonja kuvasi ja minä mallinohjasin – tämä työnjako on edelleen voimassa boudoir-kuvauksissa. Kevytyrittäjyys oli monella tapaa helpompaa, mutta se ei mahdollistanut toiminnan kasvua samalla tavalla kuin yrityksen perustaminen. Meille molemmille oli selvää, että seuraava askel olisi oma yritys.


Perustimme Sapfografin yhtäältä tosi vaikeaan aikaan ja toisaalta juuri sopivalla hetkellä. Emme olisi mitenkään voineet arvata globaalin pandemian tuloa. Korona muutti suunnitelmat lennossa – moneen kertaan. Kesän varmat hääkeikat siirtyivät tai peruuntuivat. Tapahtumakuvauksia ei ollut. Yritysasiakkaat eivät olleet valmiita sijoittamaan kuvauksiin, kun kassavirta tyrehtyi.


Yrityksen ensimmäinen vuosi oli pandemiavuosi. Mitä sitten? Yritys oli hyvin nuori. Meillä ei ollut aikaisempien tilikausien tulosta, johon pandemia-ajan tulosta olisi voinut verrata. Tämä oli monella tapaa helpotus. Ei tarvinnut miettiä sitä miten huonosti nyt menee, koska vertailukohtaa ei ollut. Jokainen uusi idea oli vain uusi idea, ei ahdistunut yritys korjata tilannetta. Uskon, että tämä helpotti sopeutumista jatkuviin muutoksiin.


Olemme todella etuoikeutettuja juuri edellä mainituista syistä. Kaikki oli vielä kehitteillä, prosessissa, liikkeessä ja muutoksessa. Me annoimme mennä, koska mitä muutakaan olisimme voineet. Loppujen lopuksi yritys elätti meidät – Sonjan kokonaisuudessaan ja minut siinä sivussa. Tilanne pakotti meidät myös laajentamaan palveluvalikoimaamme huomattavasti aiemmassa vaiheessa kuin olisimme sen tavanomaisemmassa tilanteessa tehneet. Tämä oli tavallaan hyvä asia. Jos olisimme pitäytyneet vain valokuvaustöissä, olisi video-, sisällöntuotanto-, viestintä- ja koulutuskokonaisuuksien lisääminen myöhemmin osaksi yrityksemme palveluja voinut olla kankeampi prosessi.


Usein kuulee, että deadlinet ja pakko ovat parhaita motivaattoreita. En aivan allekirjoita tätä, koska luovuus vaatii aikaa ja rauhaa, mutta yrityksen ensimmäisen toimintavuoden ja koronarajoitusten yhdistelmä tuotti yllättäviä oivalluksia ja hetkittäisen kauhun inspiroimaa rohkeutta. Emme malta odottaa mitä tämä vuosi tuo tullessaan. Rajoituksia tai ei, niin tiedämme, että selviämme melkein mistä vain.


– Tinksu