Aloitan aivan alusta, siitä hetkestä, kun kuvaustarve syntyy. Kyseessä voivat olla henkilökuvaukset, työhön liittyvät kuvaukset, hääkuvaus tai vaikka boudoir-kuvaukset. Kuvausten sisällöllä ei ole väliä sillä nämä ohjeet pätevät kaikkiin kuvauksiin. Yksinkertaisesti ajateltuna kuvaukset muodostuvat kokonaisuudesta, jossa kuvaaja varataan, mennään paikalle, kuvaaja kuvaa ja asiakas saa mahdollisen koevedosgalleriaprosessin päätteeksi kuvat itselleen. Periaatteessa tämä pitää paikkansa, mutta malli on tosiaan yksinkertaistettu ja jättää monia tärkeitä yksityiskohtia huomioimatta.


Kuvaajan valinta

En voi koskaan korostaa huolellisen esityön merkitystä liikaa. Kun olet päättänyt varata kuvaukset ensimmäinen askel on aloittaa mahdollisten kuvaajien vertailu. Tällä hetkellä ehkä parhain keino vertailla eri kuvaajien työjälkeä on sukeltaa Instagramin kuvaajatilimaailmaan. Tämä vaatii hieman työtä, mutta on ehdottomasti vaivan arvoista. Jos et valmiiksi seuraa kuvaajia Instagramissa ja et tiedä mistä alkaa etsimään, niin suosittelen hakemaan kuvaajien kotisivuja sopivilla hakusanoilla (esimerkiksi valokuvaaja + etelä-suomi). Käy kotisivuilla ja etsi sieltä kuvaajan Instagram-tilitiedot. Käy kurkkaamassa IG:n puolella kuvaajan viimeisimpiä kuvia ja laita tili seurantaan, jos kuvat miellyttävät. Voit vertailla myöhemmin valitsemiasi kuvaajia.


Miksi ihmeessä ei samalla voi sitten tehdä valintaa kotisivujen perusteella? Noh, aktiivisesti asiakkaille kuvaavat ammattilaiset päivittävät useimmiten IG-tiliään ahkerammin kuin kotisivujensa portfoliota. Kotisivujen portfoliosta puuttuvat IG:ssä kuvien yhteydessä julkaistut tekstit. Tekstin ja kuvan yhdistelmä on äärimmäisen tärkeä. Kiinnitä huomiota siihen mitä kuvaaja kirjoittaa kuviensa yhteyteen. Onko hän kunnioittava, sensitiivinen, inklusiivinen ja lähestyttävä? Miten kuvaajan arvot välittyvät hänen julkaisuistaan?


Kuvaajan valinnassa korostetaan yleensä esteettistä puolta. Se on ehdottoman tärkeää. Kuvaajan tyylin ja kädenjäljen tulee miellyttää sinua ja vastata omaan esteettiseen näkemykseesi. Tämä on kuitenkin vain se kolikon toinen puoli. Kuvaajan tulee myös olla sellainen ihminen, jonka kameran edessä sinulla on turvallista ja hyvä olla. Kuvaukset eivät onnistu, jos et pysty rentoutumaan tai luottamaan kuvaajaan. Suosittelen käyttämään runsaasti aikaa eri kuvaajien seuraamiseen ja heidän tiliensä tutkimiseen. Tämä työ maksaa itsensä takaisin onnistuneina kuvauksina. Kuvaaminen on äärimmäisen sensitiivistä toimintaa ja jokainen kuvaaja ei ole oikea jokaiselle asiakkaalle.


Kommunikaatio kuvaajan kanssa ennen kuvauksia

Olet valinnut kuvaajan ja laittanut hänelle viestiä. Hyvä. Nyt alkaa tutustumis- ja suunnitteluvaihe. Käytäntöihin liittyvät asiat on helppo sopia alta pois. Kuvauspäivä ja -aika vahvistetaan, laskutuksesta sovitaan ja selvitetään kuvauspaikkaan liittyviä yksityiskohtia. Tee aina kuvaussopimus! Kuvaussopimuksen solmiminen turvaa molemmat osapuolet.

Tämä on se vaihe, jossa voit kysyä mitä tahansa sinua askarruttavaa asiaa.

  1. Jännittääkö? Jos kuvaaja on turvallinen, niin sinun on helppo sanoa hänelle, että kuvaukset jännittävät. Voin paljastaa tässä salaisuuden: myös kuvaajaa jännittää ennen kuvauksia.
  2. Oletko epävarma jostain itsessäsi? Jos et halua, että jotain puolta sinusta korostetaan, niin kerro se tässä vaiheessa. Varsinkin kehollisen epävarmuuden kanssa on syytä kiinnittää huomiota siihen, että kuvaaja on oikeasti sensitiivinen ja kehoneutraali.
  3. Sinua ei ole juurikaan kuvattu tai sinua on kuvattu paljon. Kerro tästäkin kuvaajalle. Asiakkaissa on aina sellaisia, jotka ovat ensimmäistä kertaa tai sadatta kertaa kameran edessä, mutta myös kaikkea tältä väliltä. Kokemus tai kokemattomuus ei vaikuta kuvausten sisältöön tai siihen millaisella intensiteetillä kuvaaja tekee työtään, mutta tieto auttaa kuvaajaa kommunikoimaan kanssasi sopivalla tavalla.
  4. Et ihan tiedä millaisia kuvia haluaisit ja et osaa oikein selittää sitä. Kerää kuvakansio vaikka Pinterestiin tai lähetä kuvaajalle referenssikuvia (sähköposti, viestit, tms), jotka miellyttävät sinua. Tarkoituksena ei ole kopioida kuvia, mutta referenssikuvat auttavat kuvaajaa hahmottamaan paremmin minkä tyylisiä kuvia haluat. Kuvien etsiminen auttaa myös sinua itseäsi hahmottamaan mistä pidät.

Vuorovaikutus kuvaajan kanssa kertoo sinulle paljon siitä millainen ihminen kuvaaja on. Tämä viestitse tai puhelimitse tapahtuva kommunikaatio helpottaa myös itse kuvauksissa – tunnettehan jo hieman valmiiksi.


fiilistely, suunnittelu ja kaikki sellainen

Kun käytännön asiat on saatu alta pois voit rauhassa alkaa fiilistellä tulevia kuvauksia. Nyt on mahdollisuus suunnitella ja nauttia. Mieti vaatteita, mahdollista rekvisiittaa (esimerkiksi kukat) ja asusteita. Sovittele rauhassa peilin edessä. Miten laitat hiukset? Tuleeko meikkiä? Tärkeintä on muistaa, että tarkoituksena on kuvata sinua. Mieti mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä. Pukeudutko aina tiettyyn väriin? Onko sinulla aina kaulassa jokin koru? Onko sinulla lempipaita, johon pukeudut aina? Voit kysellä kavereilta ja perheeltä mitkä asiat ovat ominta itseäsi ja tuoda vastauksista mukaan elementtejä kuvauksiin.


Usein sanomme asiakkaille, että kuvausvaatteiden, asusteiden ja rekvisiitan suhteen enemmän on todellakin enemmän. Tarkoitamme tällä sitä, että mukaan kannattaa ottaa hieman enemmän vaihtovaatteita ja -asusteita kuin todellisuudessa kuvauksissa tarvitaan. Kuvaukset rakentuvat aina siinä hetkessä vaikka asioita onkin suunniteltu paljon etukäteen. Kotona hyvältä tuntunut idea ei ehkä tunnukaan enää niin luontevalta tai hienolta varsinaisessa kuvaustilanteessa. Suunnittelu ei koskaan mene kuitenkaan hukkaan vaikka jokaista ideaa ei toteutettaisi. Valmistautuminen itsessään on olennaisen tärkeä osa onnistuneita ja hauskoja kuvauksia.


Kuvauspäivänä

Ennen kuvauksia pitää hieman kärsiä epämukavuutta joissain tilanteissa. Jos esimerkiksi kuvauksissa on tarkoitus kuvata sinua ilman paitaa ja käytät yleensä rintaliivejä, niin suosittelemme jättämään ne ennen kuvauksia pois. Painaumajälkien häivyttäminen Photoshopissa on haastavaa ja sillä ei koskaan saavuteta täysin luonnollista lopputulosta. Jos taas ulkona on kylmä ja sinulle jää herkästi painaumia otsaan piposta tai hatusta, niin jätä päähine pois.


Nauti hyvä aamiainen/lounas/päivällinen ennen kuvauksia. Vältä halutessasi ruoka-aineita, jotka turvottavat. Muista juoda riittävästi vettä ja varaa mukaan jotain pientä naposteltavaa. Tuskin syöt mitään kuvausten aikana, mutta niiden jälkeen varmasti maistuu pieni välipala.


Nauti! Tämä on tärkein ohje. Vaikka jännittäisi ja hermostuttaisi, niin se ei haittaa. Pahin jännitys taittuu hyvin lyhyessä ajassa. Kuvaukset ovat tilanne, jossa parhaimmillaan tulet nähdyksi juuri sellaisena kuin olet. Tämä kokemus on arvokas ja olet ansainnut sen.