Monissa toimistoissa työyhteisön tärkeitä jäseniä ovat toimistokoirat tai -kissat, jossain on varmasti myös toimistofrettejä. Lemmikit ovat perheenjäseniä ja ystäviä, niinpä moni haluaa kuvauttaa rakkaan lemmikkinsä (tai henkilöstökuvauksissa toimistokoirat). Se onnistuu mainioisti, mutta kuten lasten kuvaamisessa, on lemmikkien kuvaamisessa muutama juttu, joka pitää ottaa huomioon. Koostimme tähän pienen listan kuvauksia helpottamaan.


  • Toisille lemmikeille sopivat studiokuvaukset paremmin ja toisille miljöökuvaukset. Jos lemmikkisi on rauhallinen, ei arasta vieraita paikkoja ja pysyy helposti paikallaan esimerkiksi tyynyn päällä, niin studiokuvaukset onnistuvat varmasti. Jos lemmikkisi viihtyy parhaiten kotona eikä suojele reviiriään, niin kuvaukset on helpompi järjestää tutussa ympäristössä. Jos lemmikkisi on täynnä energiaa ja haluaa touhuta paljon, niin kuvaukset kannattaa sopia esimerkiksi metsään, puistoon tai vaikka rannalle.
  • Parhaita kuvia tulee aina silloin, kun tarkoituksellisesti ei yritetä poseerausta. Kuvauksiin kannattaa varata runsaasti aikaa, koska kuvaaja on lemmikille usein vieras. Pieni tutustuminen alussa helpottaa kaikkia – sekä kuvaajaa että lemmikkiä.
  • Kaikenlaiset tilannekuvat toimivat. Antaa eläimen touhuta ja olla oma itsensä. Alussa on hyvä purkaa energiaa ja esimerkiksi hieman juoksuttaa koiraa puistossa tai leikittää kissaa. Yleensä kuvauksissa alkupään kuvat ovat toiminnallisempia ja loppupään kuvat enemmän poseerauksia.
  • Jos lemmikkisi on herkkujen perään, niin aina parempi. Erilaisilla nameilla saa lemmikin huomion – ja katseen – kohdistettua haluttuun suuntaan.
  • Uudet tilanteet voivat olla eläimille hermostuttavia. Hyvä kuvaaja osaa varautua tähän ja ymmärtää, että aikaa saattaa joskus mennä vähän kauemmin. Rauhallisuus ja kärsivällisyys palkitaan hyvillä kuvilla. Toisaalta kuvaukset saattavat mennä myös todella nopeasti, jos ne sattuvat sopivalle hetkelle.
  • Kuvaajat ottavat mielellään vastaan myös referenssikuvia ennen kuvauksia. Niitä valitessasi mieti lemmikkisi luonnetta ja hae sellaisia kuvia, joissa voisit nähdä eläinystäväsi olevan.
  • Rekvisiitta toimii aina. Antaako esimerkiksi koirasi laittaa päähänsä hattuja? Jos antaa ja hän ei siitä häiriinny tai ahdistu, niin seppele on aina hieno lisä kuviin. Stailata ei välttämättä tarvitse – monesti suosikkilelu tai -pallo on riittävä. Meillä on aina mukana myös saippuakuplia, jotka ovat hauska lisä kuviin.
  • Jos haluat, että kuvia otetaan koko perheestä, niin jokin yhteinen väriteema, joka toistuu tavalla tai toisella kaikilla, tekee kuvasta yhtenäisen ja suunnitellun näköisen. Lemmikillä voi olla huivi, panta tai vaikka lelu, joka toistaa ihmisen/ihmisten vaatteiden väriteemaa.


Kuvaukset ovat aina pieni seikkailu varsinkin, jos kuvataan eläimiä. Kuvaukset saattavat vaikuttaa kaoottisilta, varsinkin silloin, jos kuvataan hyvin aktiivisia eläimiä, mutta huoli pois. Kameran suljin on nopeampi kuin nopeinkaan eläin.