Niin, miksi sitä tekisi ilmaiseksi mitään, kun kerran laskuttaakin voi? Tavallaan kysymys on ihan hyvä. Eihän sitä kannata tehdä ilmaiseksi, koska työstä maksetaan. Väitän kuitenkin, että varsinkin yritysmaailmassa on ihan hyvä välillä antaa oma työpanoksensa ja osaamisensa lahjaksi ja jättää se lasku kirjoittamatta. Tämä pätee erityisesti sellaisissa tilanteissa, joissa pro bonona tehdään töitä hyvän asian eteen.


Tässä on kuitenkin muutama ongelma. Koska "hyvä asia" on aina subjektiivinen, eivät ilmaistyöstä hyödy kuin vain ne tahot, jotka sattuvat sopimaan työtään ja osaamistaan lahjoittavan yrittäjän ymmärrykseen kannatettavasta toiminnasta. Ongelma on tavallaan samalainen kuin yhteiskunnissa, joissa sosiaaliturvajärjestelmä on olematon ja heikommassa asemassa olevat ihmiset ovat riippuvaisia rikkaiden hyväntekijöiden laupeudesta. Mittakaava (ja vakavuus) on toki pienempi, mutta hyvä jakaantuu epätasaisesti.


Toinen ongelma muodostuu eräänlaisesta Matteus-efektistä eli siitä miten hyvä tulee hyvän luo. Yrittäjät joko lahjoittavat suoraan rahaa tai antavat osaamistaan ilmaiseksi mieluusti jo valmiiksi tunnetuille tahoille. Tavallaan tämä on täysin ymmärrettävää. On paljon turvallisempaa luovuttaa resurssejaan sellaiselle toimijalle, jonka varmasti tuntee. Matteus-efekti aiheuttaa tässä sen, että osa lahjoituksista kanavoituu vuodesta toiseen ja myös useasta eri lähteestä samoille harvoille yhdistyksille tai järjestöille.


Kolmas ongelma on se, että lahjoituksia ja pro bono -töitä ei välttämättä suunnitella hirveän järjestelmällisesti. Ajatus lahjoituksesta syntyy hetkessä. Asialla on ehkä vähän kiire ja seurauksena tästä ongelmasta ovat kaksi edellä mainittua ongelmaa. "Lahjoitetaan nyt lapsille taikka jotain, kaikki tykkää lapsista" -tyyppiset argumentaatiot eivät kuitenkaan ole kovin kestäviä. Jos ajattelee lahjoittavansa jotain, on se sitten rahaa tai omaa työtä, niin lahjoittamista kannattaa suunnitella.


Miten lahjoittaa

Vaikka edellä nostin esiin useita ongelmia, jotka liittyvät lahjoittamiseen, katson sen silti olevan ehdottoman suositeltavaa. Lahjoittaminen pitää tehdä kuitenkin järkevästi. Älä aina valitse samoja lahjoituskohteita. Älä ohjaa resurssejasi sinne missä niitä ei tarvita niin kipeästi kuin jossain muualla. Kiinnitä huomiota siihen minkälaisia rakenteita tuet lahjoittamalla. Älä myöskään odota mitään vastinetta lahjoituksellesi.


Kun lahjoitat rahaa tai työtäsi niin suosittelemme tukemaan yhteiskunnassa marginalisoituja ryhmiä. Etsi yhdistyksiä tai vaikka kollektiiveja, jotka ajavat sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen, vammaisten, poc-ihmisten, alkuperäiskansojen tai muiden marginalisoitujen ihmisten asiaa. Voit olla suoraan yhteydessä valitsemaasi tahoon ja kysyä parhainta tapaa tukea heidän työtään.


Älä kuitenkaan jätä tätä tähän. Pelkkä lahjoittaminen ei ihan riitä. Oman yrityksen toimintaa kannattaa tarkastella myös hieman laajemmin. Miitäpä jos ostaisit seuraavalla kerralla koulutuksen joltain marginalisoidulta ryhmältä? Entä yrityksesti yhteistyökumppanit? Oletko etsinyt sinne aktiivisesti sellaisia tekijöitä, jotka tuovat mukanaan diversiteettiä ammattitaitonsa ohella? Jaatko yrityksesi somessa tasaisin väliajoin marginalisoituja ihmisryhmiä nostavia postauksia vai teetkö joka vuosi sen yhden ja saman pride-postauksen?


Erilaisia tapoja tukea

Rahalahjoitukset

Rahan lahjoittaminen on hirvittävän helppoa ja vaivatonta. Yrityksesi voi päättää lahjoittaa esimerkiksi vuosittain tietyn summan jollekin järjestölle tai liitolle. Toinen vaihtoehto on lahjoittaa osa tietyn tuotteen hinnasta esimerkiksi luonnonsuojelutyöhön. Sonjan hääasiakkaiden ostaman ison kuvauspaketin hinnasta me käytämme osan ostamalla hehtaarin ikimetsää. Asiakkaat tietävät tämän sillä se on kirjoitettu osaksi tuotetietoja.

Pro bono-työt

Teemme joskus ilmaistyötä valitsemillemme tahoille. Usein kyse on pienistä ja vähävaraisista yhdistyksistä. Saatamme kuvata kuvapankkikuvia, tapahtumia tai vaikka kuvata vähävaraisille passikuvia ilman mitään sen suurempaa järjestelyä. Olemme hyvin tietoisia siitä, että valokuva on luksustuote ja esimerkiksi laadukkaiden cv-kuvien otattaminen ei ole ilmaista hommaa. Kuvausten lahjoittaminen on hyvä tapa tukea muun muassa tahoja, joiden toiminnan keskiössä ovat syrjityt vähemmistöt.

Projektien järjestäminen

Kuvaamme töiden ohella joskus erilaisia projekteja. Osa niistä on omaan taiteelliseen työskentelyyn liittyvää, osa aktivismiin ja osa lähtöisin toiselta taholta. Projektit avaavat monelle kameran eteen haluavalle mahdollisuuden tulla kuvatuksi. Projektityyppinen ilmaistyö on kuitenkin haastavaa, koska se on usein pitkäkestoista ja tulokset ovat yleensä suhteellisen abtrakteja (esimerkiksi kehorauhan esiin nostaminen tai julkisen kuvavirran representaation monipuolistaminen). Vaikka näissä ei varsinaisesti raha liiku, ovat projektit erinomainen tapa palauttaa hyvää kiertoon.


Ole tarkkana eettisten kysymysten suhteen

Lahjoittaminen asettaa lahjan saajan aina hieman alisteiseen asemaan suhteessa lahjoittajaan. Olemme laatineet itsellemme muutaman kohdan tarkistuslistan, jonka perusteella arvioimme omaa toimintaamme myös pro bono -työssä tai lahjoittaessamme.

  1. Pysyväisluontoisissa lahjoituksissa, esimerkiksi tuotteeseen sidotuissa lahjoituksissa, tieto lahjoituksesta tulee sisällyttää tuotekuvaukseen. Pysyväisluontoisia lahjoituksia ei nosteta koko ajan osaksi yrityksen viestintää vaan tiedon annetaan olla sivuilla "passiivisena". Tämän tyyppisten lahjoitusten tekeminen on meille tärkeää, mutta se ei ole markkinointiväline.
  2. Ilmaiseksi tehtävät työt järjestöille ja muille pienemmille toimijoille. Kohtelemme näitä tahoja aina samalla tavalla kuin asiakkaita ja emme nosta esiin viestinnässä sitä, että teemme kyseisen työn ilmaiseksi. Tämän tiedon voi yhteistyötaho halutessaan jakaa, mutta me emme edellytä sitä.
  3. Projekteissa ei raha saa liikkua mihinkään suuntaan. Jokaisen projektiin osallistuvan kanssa sovitaan tarkasti kuvien jakamisesta ja muista näkyvyyteen liittyvistä asioista. Projekteja mainostetaan projektien omalla kärjellä, ei sillä, että lahjoitamme osaamistamme jonkin asian ajamiseksi.
  4. Jos ja kun nostamme ympäristö- tai vähemmistöasioita esille, teemme sen irrallaan varsinaisesta "lahjoittamisesta". Luonnon ja ihmisyyden monimuotoisuutta korostavan ja kunnioittavan viestinnän tulee olla ympärivuotista ja jatkuvaa.
  5. Yrityksen toiminnan, viestinnän ja myös markkinoinnin tulee ehdottomasti perustua omille arvoillemme. Arvot läpäisevät kaiken yritystoiminnan.


– Tinksu